Hozzávalók:
- 5 dkg (puha) vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg reszelt babapiskóta
- 50 dkg gesztenyemassza
- 3 ek rum
- bevonáshoz: olvasztott (tortabevonó) étcsokoládé
Elkészítés:
- A vajat a cukorral habosra (fehéredésig) keverjük. Hozzáadjuk a reszelt babapiskótát, a gesztenyemasszát és a rumot, összedolgozzuk. A masszát 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A masszából teáskanálnyi adagot kiveszünk, amelyet először golyóvá, majd ujjainkkal kúp alakúvá formázunk. A kúpokat egymás mellé egy rácsra tesszük.
- A kúpokat olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Változatok
- Alak: készíthetünk 3-5 cm hosszú vékony rudakat vagy golyókat is a kúp helyett.
- Bevonat: megforgathatjuk a formákat kakaóporban, de akár tortadarában, dekorcukorban is.
- Töltelék: a gesztenyegolyók közepébe magozott (rumos) meggyet is tehetünk.
- Alap: a gesztenyekúpokat egy-egy darab megfelelő méretű kekszre is tehetjük, mielőtt a csokoládéval bevonjuk.
Tippek:
- Az olvasztott csokoládéhoz szükség szerint adjunk kevés olajat (vagy kókuszzsírt), így folyékonyabb lesz és egyszerűbben kezelhető bevonásnál.
- Legalább 3-4 órát feltétlenül álljon a massza, hogy az ízek összeérjenek és a piskótareszelék is átpuhuljon.
- Babapiskóta helyett háztartási keksszel is elkészíthető.
- Ha gyerekeknek készítenénk, helyettesítsük az alkoholt gyümölcslével (pl. narancslé), befőtt levével (pl. meggy).
- A gesztenye kúppal vagy golyókkal (karácsonyi) tortát, süteményt is díszíthetünk.
- A fenti adagból kb. 45 db gesztenye kúp lesz, amelyet elegánsan praliné papírban is tálalhatunk. Kiváló édesség partikra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése