Hozzávalók
- 5 dkg mazsola
- 3 ek rum
- 20 dkg háztartási keksz
- 10 dkg vaj, olvasztva
- 40 dkg fehércsokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 1 zöldcitrom reszelt héja és 2 ek leve
- 1 ek méz
- 3 dl zsíros habtejszín
- Dekorációhoz: extra fehér csoki, zöldcitrom héj
Elkészítés
- 12 órán keresztül a mazsolát a rumban áztatjuk.
- A kekszeket egy robotgéppel morzsává daráljuk, majd a vajjal elkeverjük. Egy kb 23 centis tortaformába töltjük a kekszmorzsát, egy kanállal eligazgatjuk, egyenletesen lenyomkodjuk.
- A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A mascarpone-t elkeverjük a mézzel és a zöldcitrom reszelt héjával és levével. Belekeverjük a lehűlt csokoládét.
- A tejszínt felverjük – legyen tartása, de ne legyen kemény. Óvatosan a mascarpone keverékbe fordítjuk, a mazsolás rummal együtt. A tortaformába töltjük a kekszmorzsa tetejére, egyenletesre eligazgatjuk.
- Az extra fehér csokiból egy késsel vagy pengével forgácsokat „hámozunk”, ezzel és vékony zöldcitromhéj csíkokkal megszórjuk a túrótorta tetejét.
- Néhány órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
Tippek
- A dekorálást tálalás előtt is elvégezhetjük, így könnyebb lefedve tárolni a hűtőben. Azonban az extra csokit is tegyük be a hűtőbe, így ropogósabb lesz a forgács.
- Extra cukor nem szükséges, hiszen a mascarpone tripla-tejszín, így naturálisan édes, a fehér csoki pedig cukrozott.
- Háztartási keksz helyett felhasználhatunk maradék vagy szikkadt karácsonyi kekszeket is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése